Doprava ZDARMA od 1 500 Kč

Stručný průvodce trávicími enzymy

Trávicí enzymy jsou bílkoviny vytvářené na různých místech našeho trávicího systému. Urychlují enzymatické reakce, které rozkládají živiny na menší jednotky, které umí naše tělo vstřebat. Trávicí enzymy jsou proto pro naše zdraví naprosto esenciální. Pokud jich nemáme dost, tělo strádá a při zažívání se objevuje diskomfort.  Pokud trvá nedostatečná tvorba enzymů delší dobu, mohou se v důsledku nedostatečného vstřebávání živin a malnutrice (nedostatečná výživa organismu) vyskytnout další zdravotní komplikace.

  • Co jsou enzymy a co ovlivňuje jejich aktivitu
  • Jaké jsou základní trávicí enzymy
  • Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů a co způsobuje jejich nedostatek
  • Kdy je vhodné doplnit trávicí enzymy a jak je užívat
  • Jak si vybrat ty nejlepší trávicí enzymy

To jsou všechno otázky, na které se v tomto příspěvku zaměříme.

Co jsou enzymy

Enzymy jsou látky převážně bílkovinné povahy, které naše tělo přirozeně vyrábí. Účastní se většiny chemických reakcí v našem organismu a fungují jako katalyzátory, které tyto reakce urychlují. Zároveň také "optimalizují" výdej energie na dané reakce.  Nedostatek ale i nadbytek určitého enzymu může vést ke zdravotním komplikacím.

Každá buňka lidského těla obsahuje tisíce enzymů a každý z nich má svoji specifickou funkci. Účastní se řady reakcí, které člověka udržují při životě - od dýchání, přes stimulaci svalových kontrakcí, odbourávání toxinů játry, produkci hormonů, až po trávení.

Jaké jsou základní trávicí enzymy 

Trávení je proces, v průběhu kterého se přeměňuje jídlo na energii. Enzymy v něm sehrávají naprosto klíčovou roli. Štěpí makroživiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) na menší jednotky, a tím umožňují jejich vstřebávání. Bez enzymů by lidské tělo nebylo schopno absorbovat živiny, které potřebuje pro fungování a udržení optimálního zdraví.

Trávicí enzymy se uvolňují a mísí se s potravou v průběhu celého procesu trávení. Ten začíná již v ústech a pokračuje přes žaludek, slinivku, játra až po tenké a tlusté střevo. Trávicích enzymů existuje celá řada a každý jednotlivý enzym má svoji vlastní úlohu. Např. laktáza štěpí mléčný cukr (laktózu), celuláza rozkládá celulózu, sukráza sacharózu, trehaláza trehalózu, alfa-galktosidáza štěpí sacharidy z luštěnin atd.

 

Trávicí enzymy jsou klasifikovány podle makroživin, které rozkládají a jsou rozděleny do tří hlavních skupin:

  • Amylázy štěpí sacharidy a škroby na jednoduché cukry (monosacharidy). Je vylučována slinnými žlázami v ústech, uvolňuje se také v žaludku a slinivce.
  • Proteázy jsou pro trávení klíčové. Štěpí proteiny na aminokyseliny. Mimo to se účastní například procesu hojení a regulují zánětlivé reakce v těle. Pomáhají také chránit střeva před kvasinkami, bakteriemi a dalšími patogeny. Proteolytické enzymy jsou produkovány slinivkou,  žaludkem a v tenkém střevě.
  • Lipázy rozkládají tuky. Vylučuje se v ústech, slinivce břišní i žaludku. 


Enzymy jsou citlivé na vnější faktory 

Aby mohly enzymy správně fungovat, potřebují k tomu mít vhodné podmínky. Zejména správnou teplotu a správné pH. Většina enzymů funguje nejlépe při normální teplotě těla, tedy kolem 37 C. Pokud je teplota nižší, enzymatická činnost se zpomaluje, pokud je vyšší, zvýší se reaktivnost enzymů a  dochází ke zrychlení tělesných funkcí. Když se ale teplota zvýší příliš, dojde ke změně tvaru enzymu, který se nemůže správně vázat na další látky a dojde k tzv. denaturaci, tedy ke ztrátě funkčnosti. To je důvod, proč při horečce může dojít k narušení tělesných funkcí. 

Enzymy jsou citlivé také na zásaditost a kyselost prostředí. Každý enzym má svoji optimální hodnotu pH, která se liší podle toho, kde se enzym nachází. Tak například pepsin produkovaný v žaludku potřebuje pro svoji správnou funkčnost kyselé prostředí, jeho optimální hodnota pH je okolo 2. Pokud se v žaludku netvoří dostatek šťáv a kyselost klesne, pepsin přestane dostatečně štěpit proteiny a z nesprávně strávené potravy dochází ke vzniku toxických látek, které způsobují záněty. 
 

Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů 

Nedostatečná tvorba trávicích enzymů se projevuje příznaky spojenými se špatným zažíváním a malabsorpcí živin. Počáteční příznaky nízkých hladin trávicích enzymů nejčastěji souvisí s trávicím systémem a mohou zahrnovat některý z následujících příznaků:

  • Nadýmání
  • Plynatost
  • Pálení žáhy a reflux
  • Bolest břicha a křeče
  • Průjem a/nebo zácpa

Chronický (dlouhodobý) nedostatek trávicích enzymů potom může vést k malabsorpci (nedostatečnému vstřebávání výživných látek) a malnutrici (nedostatečné výživě). Ta může mít následující projevy:

  • Neúmyslné hubnutí
  • Suchá kůže a ekzémy
  • Zhoršená kvalita vlasů (řídnutí, vypadávání vlasů, suché a třepivé vlasy)
  • Oslabený imunitní systém, časté infekce, zhoršené hojení ran
  • Dehydratace
  • Anémie, hypovitaminóza a nedostatek minerálů
  • Únava
  • Poruchy nálad (úzkosti, deprese, podrážděnost, apatie)
  • Nepravidelnost menstruačního cyklu, amenorea (ztráta menstruačního cyklu)

Konkrétní příklady nedostatečné tvorby jednotlivých trávicích enzymů:

Typickým příkladem nedostatku amylázy jsou průjmy. Při nedostatečné tvorbě lipázy se nevstřebávají v dostatečné míře vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a nedostatečná tvorba proteázy vede ke vzniku alergií a přerůstání kvasinek a patogenních mikroorganismů ve střevech. 

 

Co způsobuje nedostatek trávicích enzymů 

Poruchy metabolismu jsou velmi často výsledkem nedostatečné tvorby enzymů  v těle. K tomu přispívá řada faktorů:

  • Dědičnost
  • Věk – jak stárneme, vyčerpávají se zásoby enzymů a zpomaluje se tvorba nových enzymů
  • Gastritida – zánět žaludeční výstelky může poškodit žlázy, které produkují žaludeční kyselinu a trávicí enzymy. Primární příčinou gastritidy je Helicobacter pylori – bakterie, která způsobuje vředová onemocnění.
  • Funkční dyspepsie neboli chronické zažívací potíže. Mezi typické příznaky patří bolest žaludku, pálení žáhy, reflux, nevolnost, pocit plnosti po jídle. Poruchy trávení jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie, přerůstání bakterií v tenkém střevě (SIBO), onemocnění slinivky a další poruchy mohou negativně ovlivnit tvorbu trávicích enzymů.
  • Produkci trávicích enzymů mohou ovlivnit také faktory životního prostředí a životní styl. Častým důvodem snížené produkce trávicích enzymů bývá nevhodná strava s vysokým podílem zpracovaných potravin, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, nedostatek pohybu anebo stres.


Když tělo neprodukuje některý z enzymů v dostatečném množství, nestrávená potrava se může dostat až do tlustého střeva, kde ji začnou fermentovat zde žijící bakterie. Vedlejším efektem pak je tvorba  oxidu uhličitého, vodíku a metanu, což způsobuje typické zažívací potíže, jako je nadýmání, křeče v břiše nebo průjem. 

Zároveň nedochází ke vstřebávání živin a tělo nezíská energii ani výživné látky, které ke správnému fungování potřebuje. V důsledku nedostatečného vstřebávání nutrientů, může dojít k hypovitaminóze (nedostatečné vstřebávání vitamínů) nebo malnutrici (nedostatečné vstřebávání bílkovin, tuků a cukrů). A to i v případě, že konzumujete zdravou a vyváženou stravu. To pak může vést k dalším zdravotním komplikacím, jako jsou snížená imunita a větší pravděpodobnost vzniku infekcí, únava, slabost, nízký tlak, nízká teplota těla či anémie. V případě hypovitaminózy nebo nedostatku minerálů dochází k rozvoji nemocí spojených s chorobným nedostatkem těchto látek. 

 

Kdy je vhodné doplnit trávicí enzymy 

Zdravým lidem se správně fungujícím zažívacím traktem úplně vystačí k vykrytí potřeby enzymů různorodá a vyvážená strava a přiměřená fyzická aktivita. Suplementace trávicími enzymy ale může pomoci lidem, kteří trpí některou z poruch zažívání zmíněnou výše. Volně prodejné doplňky stravy s trávicími enzymy jsou vhodné pro odstraňování menších zažívacích obtíží včetně potravinových intolerancí. Například suplementace laktázou může pomoci s nadýmáním a průjmy při konzumaci mléčných výrobků, celuláza zase může pomoci se stravitelností čerstvé zeleniny. Pokud si nejste jistí, odkud Vaše obtíže pramení, poraďte se o nejvhodnějším postupu s lékařem. 

Enzymatická terapie předepisovanými léky je pak nezbytná v případě některých onemocnění, která poškozují trávicí systém a zapříčiňují nedostatečnou tvorbu trávicích enzymů. Primárně se jedná o pacienty s cystickou fibrózou, chronickou pankreatitidou nebo rakovinou slinivky. 


Jak správně užívat trávicí enzymy 

Doplňky stravy s trávicími enzymy dodávají tělu enzymy, které samo postrádá. Aby byla suplementace účinná, je nutné náhradní trávicí enzymy užívat těsně před jídlem. Pouze tehdy mohou napomoci trávicímu procesu. Ideální je užívat doplňkové enzymy několikrát denně před každým hlavním jídlem.

 

Nejlepší trávicí enzymy - jak je vybrat 

Doplňků stravy s trávicími enzymy je na trhu široký výběr a zorientovat se v nabídce není jednoduché. Vyskytují se samostatně jako jednodruhové nebo v multi-enzymatické směsi či dokonce v kombinaci s různými extrakty bylin pomáhajících zklidňovat zažívací trakt. Jak ale poznat ty nejlepší? S výběrem toho správného produktu vám mohou pomoci následující řádky:

  • Kvalitní doplňky stravy s trávicími enzymy obsahují kombinaci různých druhů proteolytických enzymů působících optimálně při různých hodnotách pH. To poznáte podle čísla uvedeného za proteázou.  Např. proteáza 3 optimálně působí při pH 3.
  • Jste vegani nebo vegetariáni? Pak hledejte trávicí enzymy získávané z rostlinných zdrojů nebo hub.
  • Je také důležité mít na paměti, že volně prodejné doplňky stravy nejsou regulovány. To znamená, že nejsou zaručeny koncentrace enzymů ani složení doplňku. Upřednostněte proto doplňky stravy ověřených značek nebo ty, které nechávají svoje doplňky stravy testovat nezávislými laboratořemi. 
  • Nehodnoťte kvalitu výrobku podle váhy enzymu. Váha nevypovídá nic o aktivitě enzymu. Při výběru volte doplňky stravy, které udávají enzymatickou aktivitu v mezinárodních jednotkách. Platí, že čím vyšší jednotka, tím vyšší aktivita.

Měření účinnosti (potence) enzymů

Na rozdíl od jiných látek se enzymy neměří na jednotky hmotnosti, ale na katalytickou aktivitu enzymu, což je zjednodušeně řečeno množství práce, které enzym vykoná při štěpení určité látky. Tyto jednotky umožňují porovnávat množství a účinnost enzymů v různých doplňcích stravy. Například amyláza 23.000 U/g A-amyláza má nižší aktivitu než amyláza 50 000 U/g. Nebo proteáza 5 000 HUT/g má nižší potenci (účinnost) než proteáza s 50 000 HUT/g. 

 Jednotky používané k měření aktivity enzymů se liší podle typu látky (tzv. substrátu), který rozkládají.  Každý enzym má svoji specifickou jednotku pro specifický substrát. Je jich proto velké množství a pro běžného uživatele (konzumenta) je orientace v jednotkách a posouzení potence jednotlivých enzymů poměrně složitá záležitost. Pro zjednodušení celého procesu se proto používají mezinárodně uznávané jednotky vykazující katalytickou aktivitu. 

  • Amyláza D (alfa amylase dextrinizing unit) nebo SKB 
  • Proteáza HUT (Hemoglobin Unit Tyrosine)
  • Lipáza U nebo LU (Lipase Unit)
  • Laktáza LacU (Lactase Unit)
  • Celuláza CU (Cellulase Unit)
  • Bromelain GDU

 Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/table/T2/

 

Zpět do obchodu