Doprava ZDARMA od 1 500 Kč

Kandidóza: Vše o kvasinkové infekci, na co jste se báli zeptat!

Přemnoženými kvasinkami trpí čím dál více lidí. Děje se tak především v důsledku změny našeho životního stylu. Kandidóza je kvasinková infekce způsobená přemnožením kvasinek rodu Candida, přičemž nejčastějším původcem bývá Candida Albicans. Kvasinky jsou přirozenou součástí našeho organismu. Vyskytují se na kůži, sliznicích a v zažívacím traktu a za normálních okolností nezpůsobují žádné zdravotní komplikace. Naopak jsou užitečné, protože napomáhají například vstřebávání živin nebo trávicím procesům. Problém nastává, pokud dojde k jejich přemnožení v organismu. To může způsobit různé zdravotní komplikace od těch méně závažných až po život ohrožující systémové infekce - k těm ale naštěstí dochází jen výjimečně.  

 

  • Co je kandidóza
  • Jak kandidóza vzniká a kde se vyskytuje
    • Vaginální mykóza
    • Kvasinková infekce na penisu
    • Kvasinková infekce v oblasti konečníku
    • Kvasinky v ústech
  • Je kandidóza nakažlivá
  • Léčba kandidózy

 

Co je kandidóza

Kandidóza je celkem běžné onemocnění způsobené přemnožením kvasinek Candida v těle. K tomu dochází, pokud se naruší rovnováha mezi prospěšnými bakteriemi a kvasinkami v našem organismu.


Nejčastějším původcem kandidózy je kvasinka Candida albicans. Tato kvasinka je přirozeným obyvatelem lidského organismu. Je součástí našeho mikrobiomu, což je ekosystém různých bakterií, kvasinek, virů a dalších mikroorganismů, které naše tělo přirozeně obývají.


Když je mikrobiom v rovnováze, Candida albicans je přítomná v malém množství a nezpůsobuje žádné potíže. Pokud ale dojde k narušení křehké rovnováhy, začnou se kvasinky Candida nadměrně množit, až dojde k jejich převaze v mikrobiomu, tzv. kandidóze. V důsledku přemnožené Candidy může dojít k celé řadě zdravotních obtíží.

 

Jak kandidóza vzniká a kde se vyskytuje?

Kandidóza vzniká v důsledku přemnožení kvasinek typu Candida v organismu a může se vyskytnout na jakémkoliv místě, jehož jsou kvasinky přirozenou součástí. Možných příčin vzniku kvasinkové infekce je celá řada - od vlivů vnějšího prostředí jako je příliš dlouhé sezení v mokrých plavkách nebo setrvávání v zapoceném oblečení po delší dobu, přes silný stres, nevhodnou stravu až po nedostatek spánku. Častější jsou kvasinkové infekce také například během menstruace a po léčbě antibiotiky nebo při užívání hormonální antikoncepce.

Projevy onemocnění kvasinkovou infekcí se liší člověk od člověka a zároveň podle toho, v jaké části těla se kandidóza rozvine. Někteří lidé mohou být dokonce asymptomatičtí, tzn. mít kvasinkovou infekci a nevykazovat přitom žádné symptomy. Společně se tedy podíváme na vybrané typy kvasinkové infekce a konkrétní rizikové faktory, symptomy i léčbu, které jsou s těmito typy spojeny.

 

Vaginální mykóza 

Vaginální mykóza, často nazývaná vaginální kandidóza, je typickým příkladem kvasinkové infekce. Po bakteriální infekci se jedná o  druhou nejčastější vaginální infekci, onemocní jí alespoň jednou za život 75 % žen. Zároveň jde o nejčastější důvod pro nasazení antimykotické léčby. 

80 – 90 % vaginálních mykóz je způsobeno kvasinkou Candida Albicans a zbývajících 10 – 20 % je způsobeno jinými druhy Candidy, obvykle druhem Candida glabrata. 

Mezi faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku vaginální kvasinkové infekce, patří:

  • Antibiotika, která snižují hladinu prospěšných bakterií v těle
  • Potenciálně dráždivé látky obsažené v mýdlech, spermicidech, deodorantech intimních partií nebo prostředcích určených k výplachům
  • Přiléhavé oblečení a syntetické materiály, jako jsou plavky, silonky, sportovní oblečení
  • Oslabený imunitní systém
  • Neléčený diabetes
  • Těhotenství
  • Hormonální nerovnováha v období těsně před menstruací a v průběhu menopauzy
  • Konzumace sladkých potravin a nápojů
  • Návštěva bazénů a vířivek
  • Sedavý způsob života
  • Nechráněný pohlavní styk


Typickými příznaky vaginální mykózy
jsou svědění a pálení, zarudnutí a otok vnějšího genitálu a často také bolestivost a nepohodlí při intimním styku a močení. Výjimkou nebývá ani hustý, bílý vaginální výtok tvarohovité konzistence bez zápachu.

Protože některé příznaky vaginální mykózy mohou být podobné příznakům jiných genitálních infekcí, je vhodné stav konzultovat s gynekologem. Správná diagnóza je klíčová pro správné zaléčení a úlevu od příznaků.

Léčba obvykle zahrnuje lokální antimykotika, která potlačují růst kvasinek a probiotika, která pomohou obnovit rovnovážný stav vaginálního prostředí.

Více se můžete dozvědět v článku, který jsme věnovali pouze vaginální kvasinkové infekci.

 

Kvasinková infekce na penisu

Kvasinka nerozlišuje mezi pohlavími. Kvasinkovou infekcí mohou onemocnět jak ženy, tak muži, i když vaginální kvasinková infekce je nepoměrně častější. U mužů infekce přemnožených kvasinek na penisu probíhá velmi často bezpříznakově anebo jen se slabými příznaky. I když se příznaky neprojeví, nebo se projeví až po čase, je podle odborníků dobré zaléčit kvasinkovou infekci u obou (sexuálních) partnerů, obzvláště pokud se kvasinková infekce objeví u partnerky/ partnera po sexuálním styku. Zabrání se tak recidivujícím infekcím.

Příznaky, které se nejčastěji u mužů objevují, jsou svědivé červené pupínky na žaludu, pálení při močení, zarudnutí, bolestivost a mírný otok penisu, popraskaná předkožka, nucení na močení, bolestivost při pohlavním styku a celkový diskomfort. Mezi další projevy kvasinkové infekce u mužů patří také bílý výtok z penisu, bílé pupínky na žaludu nebo bolestivost při stahování předkožky. Některé z těchto symptomů však mohou poukazovat i na jiná onemocnění, včetně sexuálně přenosných chorob. Proto je vhodné zkonzultovat je s lékařem.

Příčin vzniku kvasinkové infekce u mužů je celá řada. Vedle nechráněného sexu s partnerem, který má akutní kvasinkovou infekci, je to například nedostatečná hygiena, těsné, upnuté spodní prádlo ze syntetických materiálů, používání kosmetiky a hygienických produktů, které dráždí kůži, užívání antibiotik, kortikosteroidů či jiných léků potlačujících imunitu, používání lubrikovaných kondomů a další.

Kvasinková infekce v oblasti konečníku

Kvasinková infekce se může objevit téměř na každém místě na těle. I uvnitř. Nevyhýbá se ani perianální oblasti, tedy oblasti v okolí konečníku. Jde o běžné onemocnění kůže, které se vyskytuje u zhruba 1 až 5 % populace nejčastěji ve věku 40 – 60 let. Muži přitom tímto onemocněním trpí častěji než ženy. Protože se jedná o velmi citlivé téma, pacienti se neradi svěřují svému lékaři a snaží se situaci zvládnout sami. Často však v důsledku prodlevy a nesprávného zaléčení dojde ke zbytečnému zhoršení stavu nebo rozšíření infekce do oblasti genitálií.

Anální kvasinkovou infekci nejčastěji způsobuje přemnožení kvasinek ve střevech, kde Candida albicans běžně žije. Odtud se pak může dostat do análního kanálu a tam způsobit kvasinkovou infekci. Protože kvasinkám prospívá vlhké a teplé prostředí, začnou se v okolí řitního otvoru a hráze snadno nadměrně množit.

Ke zhoršení stavu může dojít při vlhkém a horkém počasí, nošení těsného spodního prádla z neprodyšných (umělých) materiálů, špatné hygieně nebo nadměrném pocení.

Prvním, nepřehlédnutelným znakem perianální kvasinkové infekce, je intenzivní svědění kolem konečníku a v oblasti hráze, přičemž svědění konečníku se objevuje jako první. Mezi další symptomy patří červená, podrážděná kůže, pálení a bolest, někdy se může objevit krvácení a výtok.

Druhým příznakem je, že ke zhoršení symptomů, zejména svědění, velmi často dochází v noci. Důvodem jsou aktivity, které uložení ke spánku předchází: konzumace některých potravin a nápojů (sladké pokrmy, alkohol), které podporují růst Candidy, nedostatečně osušená pokožka po koupeli, mycí gely s obsahem alergenních látek a další. K intenzivnějšímu svědění a pálení může docházet také po návštěvě toalety.

Pro léčbu anální kvasinkové infekce se používají stejné léky (masti, čípky, tablety) jako pro léčbu vaginálních kandidóz. Po nasazení léčby symptomy obvykle vymizí během jednoho či dvou dnů. Je však důležité léčbu dokončit, protože kvasinky se mohou znovu lehce přemnožit.

Co uleví od nepříjemných projevů:

  • Používání toaletního papíru a dámských hygienických potřeb bez parfemace, mytí gely na přírodní bázi (nebo alespoň bez alergenů)
  • Pečlivé osušení po koupeli
  • Nošení spodního prádla z bavlny pro lepší absorpci vlhkosti
  • Omývání intimních partií a konečníku po sexuálním styku a pokud možno i po návštěvě toalety
  • Používat byste neměli ani dětské či hygienické ubrousky, které často obsahují alkohol narušující zdravou kožní mikroflóru.

 

Kvasinky v ústech

Kvasinky v ústech jsou naprosto přirozené. Jsou součástí ústní mikrobioty, kterou má každý z nás jedinečnou. Její složení určuje mimo jiné to, jak se stravujeme, s jakými patogeny přicházíme do kontaktu, jaké užíváme léky a podobně.

Ústní kandidóza, známá také jako orální drozd nebo stomatitida, vzniká při přemnožení Candidy v ústech nebo hrtanu. Mezi nejčastější příznaky této infekce patří bílý povlak na jazyku, vnitřní straně tváří a v krku, afty a rozpraskaný jazyk. Objevit se může také bílý povlak na dásních. Při kvasinkové infekci v ústech často dochází k otoku sliznic, které způsobují těžkosti a bolest při polykání. Mezi další symptomy patří pocit jídla uvízlého v krku, bolest zubů, zvláštní nebo nepříjemná chuť v ústech a zapáchající dech.

Na přemnožené kvasinky v ústech trpí hlavně kojenci v prvních měsících života, kteří ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém a jejich mikrobiom není dostatečně diverzifikovaný, to znamená, že nemají dostatečné množství kmenů. Ohroženi jsou zejména kojenci se sníženou imunitou, předčasně narozené děti nebo děti s nízkou porodní váhou, a děti užívající antibiotika. Na kandidózu v ústech často trpí také senioři, lidé s cukrovkou a lidé s astmatem užívající inhalátory s kortikosteroidy.

 

Kvasinkovou infekcí je možné se nakazit i při líbání

I když k přenosu nedochází často, mohou se přemnožené kvasinky v ústech přenést mezi partnery i při líbání. To, jestli se kvasinková infekce rozvine nebo ne, záleží na aktuálním zdravotním stavu, užívané medikaci (např. hormonální antikoncepci nebo antibiotické léčbě) a dalších faktorech, které mohou riziko rozvoje infekce zvýšit. Organismus lidí se zdravým imunitním systém se však s nadměrnou náloží kvasinek vypořádá zcela bez problémů.

 

Pár tipů, jak předcházet rozvoji kvasinkové infekce v ústech:

  • Dodržujte správnou ústní hygienu. Zuby si čistěte alespoň dvakrát denně, používejte dentální nitě a mezizubní kartáčky a pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře.
  • Dostatečně pijte, abyste se vyhnuli suchu v ústech. Popíjení malých doušků po celý den může značně snížit vysychání úst, přičemž voda je ta nejzdravější tekutina pro naše zuby i celý organismus.
  • Vyplachujte ústa slanou vodou nebo bylinným roztokem. Sůl a některé bylinky zpomalují růst a množení kvasinek a pomáhají tak s obnovou rovnovážného mikrobiomu.
  • Po použití inhalátoru s kortikoidy si vypláchněte ústa a vyčistěte zuby.
  • Pokud kojíte, vyměňujte si podprsenku každý den, používejte kojící vložky a před kojením omývejte bradavky.
  • Pravidelně čistěte a dezinfikujte dentální protézy a nasazovací rovnátka.
  • Nepřehánějte to s alkoholem a vyhýbejte se kouření a vapování. Alkohol nejen že dehydratuje a způsobuje sucho v ústech, ale hubí také prospěšné bakterie, které jsou součástí mikrobiomu v našich ústech. Důsledkem je nekontrolovaný růst kvasinek. To samé platí i pro nikotin a THC.

 Je kandidóza nakažlivá?

Kvasinky se mohou sice přenášet z člověka na člověka, neznamená to ale, že jsou nakažlivé jako například viry. Pokud přijdete do kontaktu s někým, kdo má kandidózu, nemusí se u Vás nutně rozvinout infekce.

Větší pravděpodobnost onemocněním touto infekcí je u osob z rizikové skupiny. Například při oslabené imunitě, nadváze, při užívání některých léků, jako jsou antibiotika, hormonální antikoncepce či kortikoidy nebo pokud máte například cukrovku.

 

Léčba kandidózy

K léčbě kandidózy se primárně používají antimykotické léčivé přípravky, které ve většině případů předepisuje lékař. Antimykotika zabírají rychle a dokážou Vás zbavit nepříjemných symptomů do 2 - 3 dnů. Do 10ti dnů bývá kvasinková infekce zaléčena úplně.

Pokud léčba není zahájena včas, mohou se vyskytnout i závažnější zdravotní komplikace. Od zhoršení příznaků, přes rozšíření infekce do jiných částí těla až po vznik chronické infekce, která vyžaduje zdlouhavou, intenzivní a často i opakovanou léčbu.

Velmi důležité je léčbu po vymizení příznaků nepřerušovat a dokončit ji. Vysazení léku před vymizením kvasinkové infekce může vést k tzv. antimykotické rezistenci, kdy se kvasinky stávají imunní vůči účinkům léků. To umožňuje infekci nekontrolovaně růst a šířit se.

Právě s ohledem na narůstající lékovou rezistenci a vedlejší účinky antimykotických léků, roste zájem o alternativní léčbu kvasinkových infekcí. Nejslibnější je přitom výzkum v oblasti probiotik, zejména kmen Saccharomyces boulardii, které jsou již dnes využívány v kombinované léčbě kandidóz pro zlepšení účinnosti a jako prevence před recidivami.

Léčebnou kúru můžete podpořit i vybranými přírodními prostředky a výtažky z bylin. Antimykotické účinky má například česnek , rozmarýn nebo tymián, semínka z grapefruitu či kyselina kaprylová. Ta se nachází například v kokosovém oleji.

Závěr

Kvasinkové infekce se mohou vyskytnout téměř na jakémkoliv místě našeho těla. Projevují se různými příznaky, v závislosti na tom, kde se nachází. Stejně tak se podle typu kvasinkové infekce liší i rizikové faktory pro vznik kandidózy.

Kandidóza sice nepatří až na výjimky mezi život ohrožující onemocnění, nicméně její příznaky nás mohou pěkně potrápit. Správná diagnóza a včasná léčba jsou zásadní pro rychlé zlepšení zdravotního stavu a minimalizaci komplikací spojených s neléčenou kandidózou.

K zaléčení se používají primárně antimykotické přípravky, jejich účinnost lze podpořit probiotickými doplňky stravy, prebiotiky a vybranými přírodními prostředky. Ty sice samy o sobě léčbu nenahradí, mohou ji však významně podpořit a zároveň zabránit recidivám infekce.

 

 

 

 

Zpět do obchodu